Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006

Χειροπέδες και νομικός πολιτισμός

Πέρα από όλο το θόρυβο, τη σκανδαλολογία, τη διαπλοκή και τις κουμπαριές, θα μου άρεσε να είχαμε ένα επίπεδο νομικού πολιτισμού που να μην επιτρέπει ο καθένας, ό,τι κι αν έκανε (εκτός από την περίπτωση που είναι ύποπτος φυγής), να διασύρεται αλυσοδεμένος στα δελτία ειδήσεων.

Παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο 77 του Σωφρονιστικού Κώδικα:
" 1. Η μεταγωγή γίνεται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετακίνηση του κρατουμένου, αλλά χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά του ή να του δημιουργούνται πρόσθετες ταλαιπωρίες. Οι χειροπέδες χρησιμοποιούνται μόνον όποτε αυτό, κατά την κρίση των αρμοδίων για τη μεταγωγή οργάνων, κρίνεται απολύτως αναγκαίο. "

Αφήνουν και κόβει βόλτες ανενόχλητος για δεκαετίες ο κάθε Παλαιοκώστας και μετά για εντυπωσιασμό κοτσάρουν τις χειροπέδες στον κάθε κουστουμαρισμένο πολιτικάντη, για να μην τους αποδράσει...

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αστους να χαρουν τωρα που τον επιασαν!!!
Μεχρι να τους αποδρασει παλι...
Αλλα δεν νομιζω να τα καταφερει...
Θα τον φανε τον ανθρωπο οι ιδιοι οι μπατσοι...
Μπλε διαταγες...

iPol είπε...

Το κακό είναι ότι τα έχουν μπερδέψει. Σήμερα άκουσα σχόλιο, δε θυμάμαι ποιου πολιτικού, προς υπεράσπιση του ότι αυτοί είναι "απ΄έξω": "Είδατε τις χειροπέδες; Είπαμε, μηδενική ανοχή."
Δηλαδή χρησιμοποιούν, χειραγωγούν ενέργειες που ανήκουν στη δικαιοσύνη, δηλαδή εξουσία ξεχωριστή και (υποτίθεται) ανεξάρτητη, για πολιτικές σκοπιμότητες.
Κατά τ' άλλα επωφελούνται του γεγονότος ότι ο Παλαιοκώστας πήγε και στούκαρε σε ένα δέντρο ύστερα από καταδίωξη και το παρουσιάζουν σαν νίκη της Αστυνομίας(!).

Santiago Nasar είπε...

Οι χειροπέδες είναι το εφέ της "κάθαρσης" Είναι που ανέκαθεν τα μπερδεύαμε όλα μαζί σε αυτή τη χώρα, της πολιτική, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, τη θεησκεία, και τελευταία, τα ΜΜΕ. Όλα ένα είναι!