Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005

Κουφώματα

Σκηνή πρώτη: Το CNN μεταδίδει μια συνέντευξη του Χ. Ανοίγουν δύο παράθυρα: Ένα που γράφει από κάτω CNN Centre, Atlanta. Ένα άλλο που γράφει από κάτω το όνομα του προσώπου που δίνει τη συνέντευξη και δίπλα Washington DC.

(intermezzo: οι δικοί μας δημοσιογράφοι που διακατέχονται από το σύνδρομο CNN-πληξίας παρακολουθούν κρυφά αλλά προσεκτικά τα τηλεοπτικά τεκταινόμενα στη μισητή ιμπεριαλιστική υπερδύναμη)

Σκηνή δεύτερη: Το Mega (Ant1-Alpha……) ανοίγουν δύο παράθυρα: το ένα γράφει από κάτω studio 1. Το άλλο γράφει από κάτω studio 2! Κάλεσαν τον άνθρωπο να του πάρουν συνέντευξη και τον κάθισαν στο δίπλα στούντιο, για να κάνει καλύτερο εφέ. Γιατί δηλαδή να υστερεί η Ελλάδα;

Είδαν ότι μια τηλεόραση που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να ανοίγει παράθυρα και το εφάρμοσαν. Εντάξει! Τώρα κι εμείς «όπως Αμερική»!

Μετά το προχώρησαν: Εμείς, που έχουμε και έναν άλφα δημοκρατικό πολιτισμό, θα υπερθεματίσουμε. Θα ανοίξουμε πολλά παράθυρα. Θα δώσουμε δικαίωμα λόγου σε κάθε κατατρεγμένο.

Μετεξέλιξη: Δελτίο ειδήσεων. Καλησπέρα σας! Και να σου να ανοίγουν μπροστά σου τρία, τέσσερα, πέντε, έξι …. Μια βραδιά είχα μετρήσει ΔΩΔΕΚΑ παράθυρα!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Ο κάθε καλλιτέχνης – θιασάρχης – μέντιουμ - μαμά ρέιβερ –συμβασιούχος – χαμηλοσυνταξιούχος - οφειλέτης στην εφορία – καταγγέλων - βιασθείσα(αυτή με την πλάτη στην κάμερα) - πολιτικάντης έχει λόγο. Όλοι μαζί όμως. Κάθε παράθυρο λέει τα δικά του και ο ένας μαλώνει με τον άλλο στο από κάτω παράθυρο. Όλες οι απόψεις μαζεμένες (καλύτερα μαζικοποιημένες) σε ένα μίζερο μπάχαλο που παραπέμπει πιο πολύ σε γιουσουρούμ παρά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αυτή την τηλεόραση έχουμε, άρα μάλλον αυτήν αξίζουμε.

(αφορμή για τα παραπάνω ήταν το ότι έκανα χθες μετά από καιρό μια γύρα στις «ειδήσεις» και παρατήρησα, με χαρά, ότι τουλάχιστον όταν μιλάει τελευταία κάποιος η λήψη περιορίζεται σε δύο παράθυρα: αυτού που μιλάει και του παρουσιαστή. Κάτι είναι κι αυτό. Σε μερικές δεκαετίες θα μάθουμε να κάνουμε τηλεόραση – πού θα πάει;)

4 σχόλια:

nanakos είπε...

Molis anakalypsa to blog sou! Ki ekana mia megaaali volta! kai mou arese PARA poly! (an kai einai kommataki sovaro gia ta dika mou gousta!) Eksoxo! Toulaxiston gia dikigoros den fainesai varetos! Para poly wraia!!

Souzi Grammatikou είπε...

Ki egw se vrika apo to Nanako pou empistevomai! kai ap'oti fainetai kala kanw!!!

Νίνα είπε...

Νομιζω οτι εισαι υπερβολικος. Στην Ελλαδα στο κατω κατω αυτο πουλαει. Και πουλαει τρελα. Κι αυτο γιατι εσυ παρολο που δεν γουσταρεις την tv ετσι οπως ειναι, δεν την εκλεισες αλλα καθησες και μετραγες τα παραθυρα. Εγω νομιζω οτι η σημερινη επικοινωνιακη δομη της τηλεορασης ειναι σχετικα καλη. και νομιζω οτι ως εκκολαπτομενη δημοσιογραφος η γνωμη μου μετραει :). Και επιπλεον ολα τα καναλια του εξωτερικου δεν ειναι επιπεδου cnn. Το κουτσομπολιο πουλαει παγκσμιως-απλα εδω στην ελλαδα ειμαστε πιο φωνακλαδες!

iPol είπε...

-Πώς κατάλαβες ότι βλέπω τηλεόραση; Από δορυφορική ενημερώνομαι, και για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα από τις εφημερίδες.
-"Επικοινωνιακή δομή" τι σημαίνει;
-Παντού, αγαπητή nina, αυτό "πουλάει". Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα παζάρι να καλοπουλήσουμε τις πραμάτειες μας, όταν πρόκειται για ένα αντικείμενο που καθοδηγεί την κοινή γνώμη. Αυτό ως εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος να το θυμάσαι καλά.
-Επιμένεις στην ελληνική εμμονή- cnn-πληξία. Ποιος σου είπε ότι το cnn έχει το ύψιστο επίπεδο καλής δημοσιογραφίας; Διάβασε NewYorkTimes ή Il Foglio να καταλάβεις τι εννοώ και μην αναμασάς όσα σου δίδαξαν αυτοί που επίσης έχουν ως ύπατο υπόδειγμα τη δημοσιογραφία-"πρέπει-να-κάνω-ρεπορτάζ-μέσα-στον-τυφώνα-για-να-εντυπωσιάσω-και-να-με-πουν-καλό-δημοσιογράφο"